tisdag 13 augusti 2013

Ulf Bagge - Trubaduren

Ulf Bagge - Trubaduren

Trubaduren är Ulf Bagges självbiografiska berättelse som den svenska visscenen under främst 1960-1980-talen.

På 1960-talet var levande musik en förutsättning för att restauranger skulle få utskänkningstillstånd. Den gitarrspelande trubaduren var billigare att engagera än en större orkester. Att betalningen gavs in natura i form av mat och alkohol förekom. Av någon anledning spelade även trubadurer på bingohallar. Innan Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström slog igenom i mitten av 1960-talet var visan främst en angelägenhet för överklassen som samlades i "Visans vänner" och lyssnade på Bellmantolkningar framförda av en sångare med luta, peruk och vita strumpor.

I sin bok redogör Bagge för att antal personer som han samarbetat med, däribland Monica Zetterholm och Beppe Wolgers, stött på eller blivit förolämpad av. Han samarbetade en del med socialdemokraterna och var med på flera valturnéer runt 1980.

Han arbetar som guide och organiserar stadsvandringar i Stockholm, något som märks på hans sätt att skriva, eftersom det påminner om ett muntligt berättande. I huvudsak ägnar han sig åt det som kallas den litterära visan, dvs skalder som Bellman, Lasse Lucidor och Ferlin. Han har medverkat i böcker om både Bellman och Lasse Lucidor. Visans framtid ser han i ett närmande till jazzen, eftersom det finns många välskolade unga musiker med den inriktningen numera. Den modernare delen av visscenen som influerats av bla rock, pop, punk, med artister som t ex Stefan Sundström, Sofia Karlsson och Tomas Andersson-Wij, bortser han från, liksom Thåströms populära och folkkära tolkningar av Bellman och Taube. På visfestivalen i Västervik får t ex den moderna visan större utrymme än den mer traditionella gren som Bagge representerar.

Ulf Bagges bok kan vara läsvärd om man är specialintresserad av visa och artistlivets villkor. Har man bara ett allmänintresse så tror jag att man har ett större utbyte av att läsa en mer journalistisk skriven biografi om t ex Cornelis Vreeswijk, se spelfilmen om hans liv eller läsa Cajsa-Stina Åkerströms självbiografiska bok "Du och jag farsan", om Fred Åkerström.

Vill man höra hur Ulf Bagge låter när han sjunger så finns det klipp på Youtube.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar