söndag 11 augusti 2013

Silvia Avallone - Stål


Silvia Avallone - Stål
Anna och Francesca är tretton år och har varit bästa vänner hela livet. De bor i den italienska industristaden Piombino. Vid horisonten skymtar Elba. Få Piombinobor reser dit. I Piombino och på Via Stalingrado kretsar det mesta kring stålverket.
Anna drömmer om att studera vidare och kanske bli domare eller politiker, kanske inspirerad av sin mamma som är medlem i kommunistpartiet.  Francesca drömmer om att bli "velina", att få jobb på TV eller bli modell. Mycket kretsar kring sex och utseende. Tjejerna hänger med äldre killar, halvkriminella stålverksarbetare som använder droger och går på sexklubbar. Deras vänskap hotas både av killar och deras känslor för varandra. Kanske är det den fula och oansenliga Lisa, som båda föraktar, som berättar deras och Via Stalingrados historia. 
Stål är en skildring av italiensk arbetarklass, hårt fysiskt arbete, droger, sex och utseende, barer, TV-program, mödrar som kokar pasta, en pappa som tittar på sin tonårsdotters kropp med kikare när hon träffar killar på stranden, strykarkatter, vänskap, död...Det är en stark bok, både inkännande och iaktagande, brutal och ömsint på samma gång.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar