söndag 11 augusti 2013

Stig Hansén - Bobby Boy, mannen i mig


Stig Hansén - Bobby Boy, mannen i mig
Stig Hansén, född 1954, skriver om Dylan för Dylan-nördar. Han närmar sig Dylan via New York, Dylans texter och målningar. Kan man sin Dylan så är det läsvärt, om inte, så blir det för abstrakt. Har man bara ett allmänintresse av Dylan så är det bättre att läsa en biografi eller Dylans egna memoarer. Är man nyfiken på Dylan som konstnär så gör ett bildsök på google på t ex "Bob Dylan painting" eller "Drawn Blank Series". 
Citat från boken (sid 147):
Och så förvrids ens blick igen när ännu mer dyker upp i "Jokerman": Kvinnan som fylls med skam. Djungelns lag som står över allt annat och undervisar alla. Himlen som är så nära. Hunden som slickar dig i ansiktet. Gevärsmannen som förföljer de sjuka och lama. Tårgasen och k-pistarna. Det blir bara för mycket...tills jag får syn på kvinnan i sångens sista vers, hon som i den skuggiga världen.
Vad gör hon sedan?
Jo, hon klär sonen i scharlakansrött. "A women just gave birth to a prince today and dressed him in scarlet". Därmed är kurragömmaleken över. Där är han äntligen. Carl. Vår Carl med sin prinskrona. Han som kläs i sCARLet.
Vem den gäckande Carl som gömmer sig på Dylans Infidelsskiva från 1983 är lyckas jag inte reda ut. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar