söndag 11 augusti 2013

Ann Fernholm - Sötare blod


Ann Fernholm - Sötare blod
Ann Fernholm ger en bild av vad som händer i våra kroppar när vi äter vissa typer av livsmedel med en naturvetenskaplig utgångspunkt. Hon går igenom forskning kring sambandet mellan kost och hälsa och försöker hitta vetenskapligt stöd för de fettsnåla kostråd som gällt under ett par årtionden. De senaste åren har det kommit allt fler rapporter som tyder på att det snarare är viktigt med lågt blodsocker än låga blodfetter för att ha god hälsa. Att äta fett är bättre än att äta socker. 
Normalt sett finns det ett par teskedar socker löst i en vuxen människas blod. Det motsvarar ett par godisbitar eller några makaroner.
Minnesvärda citat (sid 118-126):
  • Godis åldrar dig i förtid
  • Godis gör dina leder stela
  • Godis förstör din hud
  • Godis ger dig åderförkalkning
  • Godis förstör dina ögon
  • Godis dödar
  • Godis gör dig dement
Författaren tycker det borde finnas varningstexter vid godishyllan i affärerna, liknande de varningstexter som finns på cigarettpaket. Tänker man på de resultat som redovisas i boken och lägger citaten på minnet så blir det förmodligen lätt(are) att undvika godis i fortsättningen. 

Tyvärr tar inte boken upp vad som händer i hjärnan när man äter sött och vad som skapar sötsug något som behandlas i t ex Martin Ingvars bok Hjärnkoll på vikten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar