fredag 23 augusti 2013

Isabell Allende - Zorro så föddes legenden

Isabell Allende - Zorro så föddes legenden

En gammaldags äventyrsroman berättad av en allvetande berättare av typen "nu ska jag berätta den sanna historien om Zorro för er mina ärade läsare".

Diego de la Vega, växer upp tillsammans med sin dibror indianen Bernando i Kalifornien i början av 1800-talet. Han fostras både av indianer, då hans mamma är av indianskt ursprung och in i den spanskättade överklassen. Begreppet rättvisa blir tidigt viktigt för honom. Som tonåring skickas han till Barcelona för att gå i skola. Via sin fäktlärare kommer han i kontakt med ett hemligt sällskap. I Barcelona möter han också sin rival Moncada, som agerar för egen vinning och älskar samma kvinna som Diego, den vackra, men svårflörtade Juliana.

Boken är underhållande på samma sätt som en historisk kostymfilm, fylld av arketyper. De goda är goda, men har sina svagheter och de onda är onda och har sina ömma punkter och den som inte är allt igenom god kan åtminstone vara stilig.

Citat från boken:

Att återföra en syndare till den rätta vägen är en oemotståndlig uppgift, och Juliana gick in för den med  sant kristligt nit (hon har träffat en stilig, men farlig man att förälska sig i). Isabel (Julianas lillasyster)  frågade henne varför hon aldrig försökte göra samma sak med Rafael Moncada, och då förklarade hon att det inte var mödan lönt för Moncada var inte de storartade syndernas man, såsom Lafitte, utan bara de tarvliga syndernas. - Och de är obotliga, så som alla vet, tillade den sköna. På den tiden hade Zorro ännu inte på långa vägar gjort sig förtjänt av att en kvinna skulle anstränga sig för att förbättra honom. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar