söndag 11 augusti 2013

Sören Bondesson - Till natten lokalt snöfall


Sören Bondesson - Till natten lokalt snöfall
Sören Bondesson är verksam som skrivkurslärare och har bl a haft Jens Lapidus och Åsa Larsson som elever på sina kurser. Han har skrivit Konsten att döda, så skriver du en kriminalroman, som är en praktisk, användbar och konkret bok om skönlitterärt skrivande.
Intrigen i Till natten lokalt snöfall är fängslande och väl genomtänkt. Veronica hittas ihjälfrusen utanför föräldrarns gård och sommarstuga i Dalarna. Polisen konstaterar självmord. Författaren och frilansjournalisten Erling som känt henne sen barndomen och haft ett kortare förhållande med henne börjar forska i hennes död. Som ung festade Veronica hårt. Hon jobbade som bartender på Stockholms inneställen under 1970-talet, luffade i Asien, festade med rockstjärnor och levde jetsetliv i Europa. Hon studerade litteraturvetenskap och försökte skriva en roman, men blev deprimerad och levde som eremit i föräldrarnas exlusiva stockholmsvilla under 15 års tid. När hon äntligen verkar få ordning på sitt liv igen hittas hon död. 
Berättandet i boken är distanserat och refererande. Det är intrigen, snarare än språket, som håller intresset uppe. Boken är på ca 500 sidor, men skulle mått bra av kortas ner till 350 sidor, eftersom den innehåller för mycket dödkött som inte för handlingen framåt. 
Citat från boken:
Man sov på stränder och i tågkupéer, vandrarhem och det var hångel i sovsäckar, jag förälskade mig i en norska och det hela blev bara ett patetiskt avsked, när hon skulle åka till en annan ö med sina väninnor. Senare på Paros träffade jag en tjej från Småland som inte alls var intresserad av och vi  hade en misslyckad parningslek på stranden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar