tisdag 13 augusti 2013

Annika Dahlqvist & Birgitta Höglund - LCHF för seniorer Sanna Ehdin - Sannas matbok, för den självläkande människan

Annika Dahlqvist & Birgitta Höglund - LCHF för seniorer

Sanna Ehdin - Sannas matbok, för den självläkande människan


Båda böckerna är kokböcker med faktainslag om ämnet kost och välbefinnande.

Annika Dahlqvist har gett ut att antal böcker och kokböcker om LCHF. LCHF betyder low-carb, high-fat och innebär att man äter en kost med lite kolhydrater, normal mängd protein och större mängd fett än vad vi lärt oss från tidigare kostråd. De recept som finns i Dahlqvist bok påminner mycket om "vanliga" recept. Det är ingen extrem LCHF-diet som hon förespråkar. Bl a förekommer det honung som sötning i en del rececpt. Teorierna kring LCHF-kost är ganska lätta att lära sig. Dahlqvists bok innehåller en fullt tillräcklig introduktion. LCHF behöver inte vara speciellt krångligt. Något som jag kan irritera mig på är den marknadsföringsexpert som kommit på att kokböcker ska vara nichade och vända sig till en viss målgrupp för att sälja bra. Enligt den teorin säljer titlar som "LCHF för barnfamiljen" och "LCHF för seniorer" bättre än en bok som heter "LCHF för alla". Trist, för det här är en användbar kokbok, som säkert tappar många presumtiva köpare pga titeln, som riktar sig till en tänkt målgrupp.

Sanna Ehdins bok, Sannas matbok, för den självläkande människan, är betydligt mer teoretisk. Bokförlaget har satsat mycket på lay-out och formgivning, vackra foton och flerfärgstryck, ljus text mot mörk bakgrund osv, något som jag tycker gör boken svårläst. Jag har läst det mesta Sanna Ehdin skrivit och brukar följa hennes blogg. För att tillgodogöra sig hennes matbok och de teorier hon presenterar så bör man ha goda grundkunskaper i kost och hälsa. Recepten baserar sig på råvaror som sägs motverka inflammationer i kroppen. Jämfört med LCHF så använder hon sig av betydligt mer rotfrukter, frukt och råris än vad som förespråkas i den dieten. Hennes kostråd blir mer tillåtande, men kanske också lite svårare att följa än ren LCHF. Ehdin hävdar att många lider av låggradig kronisk inflammation vilket kan innebära att man antingen
fryser lätt eller svettas mycket
minskar eller går upp i vikt
ser blek och blodfattig eller rödbrusig ut eller har lätt att få hudutslag
är trött och orkeslös eller hyperaktiv
är nedstämd och ledsen eller aggresiv och lättirriterad

Sjukvården upptäcker bara en liten del av de födoämnesallergier som finns. Många mår bra av att ta bort spannmål ur kosten.

Båda böckerna innehåller recept som känns inspirerande att testa och är läsvärda om man är intresserad av sambandet mellan kost och hälsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar