måndag 7 oktober 2013

Therese Söderlind - Vägen mot Bålberget


Therése Söderlind - Vägen mot Bålberget
Under 1670-talet döms ca 70 kvinnor till döden för häxeri och avrättas på den plats som kommer att kallas Bålberget. De kommer från tre socknar i Ångermanland. Var fjärde kvinna i trakten dödas. Malin är en av dem som pekas ut som häxa. Till skillnad från de andra dömda kvinnorna lyckas hon undkomma.
Veronica är tonåring på 1970-talet. Tillsammans med sin pappa börjar hon nysta i händelserna i samband med häxprocesserna. Det påstås att hon är släkt med Malin, den kvinna som överlevde. Veronicas pappa Jacke är född utom äktenskapet och har ett stormigt förhållande till Veronicas mamma. 
Jag blev otroligt tagen av den här  boken. Handlingen är oförutsägbar, språket en fröjd att läsa. Rekomenderas.
Gillian Flynn - Gone Girl
Nick och Amy Dunne jobbar som journalister i New York. Han är nöjesjournalist och hon skriver psykologiska tester till olika tidningar på frilansbasis, eftersom hon är tillräckligt välbeställd för att inte behöva jobba och hon kan jobba för det är roligt. Amys föräldrar har skrivit en rad bästsäljande barn och ungdomsböcker med sin dotter den fantastiska Amy i huvudrollen. När Nick blir arbetslös flyttar de tillbaks till Nicks hemstad, en småstad i Missouri, bl a för att kunna ta hand om Nicks åldrade och sjukliga föräldrar, en tillvaro fjärran från det glamourösa liv Amy är van vid från uppväxten och tiden i New York. Nick driver en bar tillsammans med sin syster och undervisar i journalistik på hemstadens college. Amy är hemmafru. På parets femte bröllopsdag försvinner hon. Polisen misstänker att Nick mördat henne. En katt- och råttalek i massmedias strålkastarljus tar sin början.
Gillian Flynn har skrivit en spännande psykologisk thriller med trovärdiga personskildringar och en rad oväntade vändningar i historien. Rekomenderas. Gone Girl utspelas i en medelklassmiljö. Den är inte lika "skitig" som hennes andra bok Mörka Platser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar